ΘΑΥΜΑΤΑ

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πατρός Ιωάννου Βερνέζου “Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος: Βίος και θαύματα”.
Ένα μπαστούνι!

Άν έρθετε στο προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, θα δείτε ένα απλό και φτωχό δώρο. Ένα μπαστούνι! Κρέμεται σαν λάφυρο στο προσκυνητάρι, μπροστά στον Όσιο.
Το μπαστούνι είναι της γιαγιάς Μαρίας Σιάκα από το φρέναρο της Αμμοχώστου Κύπρου, που δεκαοχτώ χρόνια ήταν καμπουριασμένη και το πρόσωπό της απείχε λίγο από τη γη. Στις 11 Αυγούστου 1978 τήν έφεραν οι δικοί της με άλλους εκατό Κυπρίους στον Όσιο Ιωάννη.

Τήν σήκωσαν στα χέρια για να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο. Κοιτάζει η πονεμένη γιαγιά το μακάριο ολόσωμο σκήνωμα και κλαίει ζητώντας για τα πονεμένα γηρατειά λίγη θεϊκή βοήθεια. Είδε ο Άγιος το μεγαλείο της ψυχής της, είδε τον πόνο της, αλλά και την πίστη της. 

Μπροστά στα μάτια όλων, σαν ένα αόρατο χέρι, άρπαξε με τεράστια δύναμη τους ώμους της και αργά άρχισε να της ξεδιπλώνει το σώμα! Τρίζει η σπονδυλική στήλη και παίρνει την πρώτη της θέση! Η γιαγιά όρθια! Οι συγχωριανοί της κλαίνε. Οι καμπάνες της Εκκλησίας σημαίνουν. Γίνεται ευχαριστήρια παράκληση απ’ όλους τους Κυπρίους. Δεν συγκρατούν τα δάκρυά τους.

 Όποιος έχει τύχει να βρεθεί την ώρα που γίνεται ένα θαύμα μπορεί να καταλάβει ετούτες τις γραμμές. Στο τέλος ακούγεται η φωνή της γιαγιάς: «Ίντα να σου δώσω παλληκάρι μου; Άγιέ μου, είμαι φτωχειάν , θα σου δώσω το μπαστούνι μου, ότι έν μου χρειάζεται μέχρι να πεθάνω!»

Και οι εφημερίδες της Λευκωσίας: «Η Μαρία Σιάκα μετά από το προσκύνημα στην Ελλάδα στον Όσιο Ιωάννη το Ρώσσο, μπορεί και βλέπει τους συγχωριανούς της στο πρόσωπο, γιατί κυρτωμένη επί δύο σχεδόν δεκαετίες σερνόταν κι έβλεπε τη γη. Χάρη στο θαύμα του Αγίου ανορθώθηκε και είναι τελείως καλά».

 

Θαύμα σε επιστήμονα

«Σεβασμιώτατε», έλεγε ο κος Ματζώρος, γιατρός από την Λίμνη της Εύβοιας, στον μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο (Βέργη), «δεν είμαι θρησκόληπτος και αγράμματος άνθρωπος, είμαι γιατρός και πρώην άθεος. Αρρώστησα. Εξετάσεις, έρευνες. Βγαίνει το πόρισμα: καρκίνος στο παχύ έντερο. Οι συνάδελφοί μου μού λένε όλη την επιστημονική αλήθεια. Καρκίνος βαρύτατης μορφής και σε μέρος που σχεδόν βέβαια οδηγούσε στο θάνατο. Βρίσκομαι στο Αντικαρκινικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα «Παντοκράτωρ» στην Αθήνα. Μετά την γνωστοποίηση αυτή και ενώ μένω μόνος μου, στο κρεββάτι, έρχομαι στον εαυτό μου, στρέφω το νου, την ψυχή και την καρδιά μου στον Θεό που δεν πίστευα. Κάθομαι στο κρεββάτι, τα πόδια μου πατούν στο έδαφος. Μονολογώ, προσεύχομαι στον Θεό, ζητώ να με προσέξει: Θεέ μου, του λέγω, δεν σε πίστευα, έλεγα πως είσαι παραμύθι. Ο άνθρωπος και η επιστήμη, έλεγα, είναι το παν. Βλέπω όλα να μηδενίζονται. Δέξου την μετάνοιά μου και αν με κρίνεις άξιο θεράπευσε την αρρώστια μου με έναν Άγιο ολόσωμο που έχουμε στην περιφέρειά μας» (Άγιο Ιωάννη Ρώσσο).
Αυτό ήταν το πηγαίο και ειλικρινές ήμαρτον του γιατρού.

Κάποιος χτυπάει την πόρτα του.
-Εμπρός.
Ανοίγει η πόρτα. Ένας νέος γιατρός, ωραίος, καλωσυνάτος.
-Τί κάνεις γιατρέ; Ερωτά τον ασθενή κ. Ματζώρο. Πώς πας;
-Τί να κάνω συνάδελφε, ας το πούμε. Πεθαίνω.
-Όχι, γιατρέ, δεν πεθαίνεις. Ό,τι έχεις μέσα σου το παίρνω!
-Ποιός είσαι εσύ, νέε μου; Άσπρισαν τα μαλλιά μου στην επιστήμη και γνωρίζω τί έχω.
-Είμαι αυτός που ζήτησες προηγουμένως! Χαίρετε γιατρέ!

Στους διαδρόμους αμέσως ρωτάει να μάθει ποιός ήταν. Οι γιατροί του λένε: «Από τη στεναχώρια σου, συνάδελφε, σε δευτερόλεπτα, είδες αυτό το όνειρο». Όχι όμως, ο γιατρός είχε μιλήσει με το γιατρό πρώτα και με τον Άγιο μετά δεν γελιέται παρά επιμένει και γίνεται πάλι έρευνα. Πόσοι και πόσοι δεν είδαν τους δύο φακέλλους των εξετάσεων με τον καρκίνο και χωρίς αυτόν! «Σεβασμιώτατε, δεν είμαι θρησκόληπτος…Είδα τον Άγιο, θεραπεύτηκα! (…)»
10-4-1964